Συσχέτιση βιορυθμών και μεσημβρινών μέρος Ι










 

Από την Σταυρούλα Περβολάκη

Χιλιάδες χρόνια πριν, οι Κινέζοι, αναπτύσσοντας την ταοιστική γιόγκα αντιλήφθηκαν το συσχετισμό ανάμεσα στις φάσεις της ημέρας, τις φυσικές και συναισθηματικές ανάγκες του σώματος και τις αντίστοιχες ροές ενέργειας.

Ανακάλυψαν περιοδικές διακυμάνσεις μιας υγρής εσωτερικής ροής,που κυβερνιούνταν με ακρίβεια περισσότερο από τη κίνηση του ήλιου, παρά της σελήνης. Επίσης παρατήρησαν ότι η διάθεση και οι φυσικές τους ανάγκες άλλαζαν τακτικά κάθε δύο ώρες περίπου, επαναλαμβανόμενες κάθε μέρα, ανεξάρτητα από την εποχή ή τη γεωγραφική θέση. Έτσι ήρθε η ανακάλυψη των διακυμάνσεων της ενέργειας Τσι μέσα στα δίκτυα των μεσημβρινών.

Παρατήρησαν ότι τα πιο έντονα προβλήματα αναπνοής παρουσιάζονταν γύρω στις 3:00 το πρωί, όπως και οι δυσλειτουργίες του εντέρου.Όμως μέχρι τις 5:00 το πρωί, η αναπνοή βελτιώνεται και οι κινήσεις του εντέρου γίνονται πιο ικανοποιητικές. Αργότερα καθιέρωσαν ότι οι ώρες μεταξύ 3:00 π.μ και 7:00 πμ ορίζουν την ισχύ του στοιχείου του Μετάλλου, την αλχημική δύναμη που ορίζει την αναπνοή και την εκκένωση. Επιπλέον, η ώρα αιχμής του μεσημβρινού του πνεύμονα είναι μεταξύ 3:00-5:00, ενώ η ώρα αιχμής του μεσημβρινού του παχέος εντέρου μεταξύ 5:00-7:00. Η μη κίνηση του εντέρου νωρίς το πρωί οδηγεί σε δυσκοιλιότητα.
Μετά την πρώτη κίνηση των εντέρων το πρωί, η επόμενη φυσική ανάγκη είναι η τροφή. Όχι όμως οποιοδήποτε είδος τροφής, ούτε απαραίτητα ένα μεγάλο γεύμα με την παρουσία άλλων. Το πρωινό είναι θέμα προτίμησης και ανταποκρίνεται σε προσωπικές διατροφικές ανάγκες που απαιτούν ικανοποίηση και καθορίζουν την ποιότητα της όρεξης για την υπόλοιπη ημέρα. Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι αν φάτε ένα  μικρό γεύμα ή αγνοήσετε τελείως το πρωινό, δε θα πεινάσετε για την υπόλοιπη μέρα ή θα έχετε πολύ αδύναμη πέψη; Αντιθέτως, αν έχετε ένα μεγάλο ικανοποιητικό πρωινό, θα πεινάσετε για μεσημεριανό γεύμα λίγες ώρες μετά και πιθανότατα θα μπορείτε να απολαύσετε ένα δείπνο νωρίς το βράδυ χωρίς κανένα πεπτικό πρόβλημα. Οπότε οι αρχαίοι Ταοιστές αποφάσισαν ότι οι ώρες μεταξύ 7:00 και 11:00 πμ, που ορίζουν την όρεξη και τον βαθμό της πέψης για την υπόλοιπη μέρα, ανήκουν στο στοιχείο της γης. Οι ώρες του μεσημβρινού του στομάχου είναι μεταξύ 7:00-9:00 πμ ενώ του μεσημβρινού της σπλήνας μεταξύ 9:00 και 11:00 πμ.
Στο τέλος του πρωινού είναι ώρα για ένα μεσημεριανό διάλειμμα, ώρα για κοινωνικοποίηση και γεύμα με τη συντροφιά άλλων. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε μερικές παραχωρήσεις με το φαγητό, όσο η παρέα είναι καλή και η ατμόσφαιρα ευχάριστη. Μεσημέρι, η ώρα της καρδιαγγειακής φωτιάς, όπου το πνεύμα απογειώνεται. Είναι μια καλή στιγμή να ανταλλάξουμε ευφυολογήματα γύρω από ένα εγκάρδιο γεύμα, όπως επίσης και να περάσουμε χρόνο με τους φίλους ή την οικογένεια.Οι Ταοιστές καθιέρωσαν το διάστημα μεταξύ 11:00 και 13:00, ως αυτό του μεσημβρινού της καρδιάς και το διάστημα μεταξύ 13:00 και 15:00 μμ ως αυτού του μεσημβρινού του λεπτού εντέρου.
Αμέσως μετά έρχεται μια πολύ σημαντική ώρα, όπου η προσωπική μας αντίδραση πρόκειται να καθορίσει όχι μόνο την ποιότητα της υπόλοιπης μέρας αλλά και το βράδυ που έρχεται. Στην αρχή του απογεύματος, πολλοί από εμάς νιώθουμε κουρασμένοι, οπότε έρχεται η στιγμή είτε για μία σιέστα ή για ένα τσάι ή καφέ. Είναι η ώρα της ανανέωσης, η ώρα της ισχύος του στοιχείου του νερού. Ένας σύντομος ύπνος το απόγευμα θα τονώσει τη ζωτική μας ενέργεια γιατί αυτή είναι η αναζωογονητική ώρα του νερού, με το μεσημβρινό της ουροδόχου κύστης μεταξύ 15:00 και 17:00 μμ και το μεσημβρινό των νεφρών μεταξύ 17:00 και 19:00 μμ. Το νερό είναι ζωή. Αν η ζωή δεν είναι πολύ αγχώδης, τότε ο καφές είναι εντάξει. Αν όμως χρειαζόμαστε τον καφέ για να μείνουμε ξύπνιοι, λόγω μιας προθεσμίας στη δουλειά και είμαστε υπό πίεση, ο καφές θα προκαλέσει μόνο προβλήματα, κρατώντας μας σε κατάσταση άγχους και μην αφήνοντας μας να ξεκουραστούμε, ακόμα και αν έχουμε την ευκαιρία. Είναι πολύ πιο υγιεινός ένας σύντομος ύπνος ή μια ώρα ησυχίας.

Απόσπασμα από το βιβλίο: “Θέματα Διατροφής” , Τάκης Οικονόμου, Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Κινέζικης Ιατρικής

 Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το blog έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε εναλλακτικό θεραπευτή

Το είδα:  http://homeoawakening.wordpress.com/

Ενδιαφέροντα site

Εμφάνιση περισσότερων
Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το blog έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε εναλλακτικό θεραπευτή
Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας - See more at: http://master-lista.blogspot.gr/2014/11/blog-post_65.html#sthash.b5jA09ws.dpuf