Ο μικρόκοσμος του εδάφους




Τα μικρόβια είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνα για οτιδήποτε ζει στη γη. Το έδαφος δεν είναι μόνο το φυσικό τους περιβάλλον. Εκείνα το εφεύραν, σαν βάση για όλα όσα ζουν. Χωρίς δόντια και χωρίς στόμα, ρουφάνε με τις μεμβράνες τους και καταβροχθίζουν τα γινωμένα στοιχεία από το σκληρό, γυμνό βράχο που κληρονόμησαν σαν πλανήτη, πριν ακόμα μπορέσει να διαφημιστεί σαν γη, αφήνοντας τα κουφάρια τους να δημιουργήσουν ένα ζωντανό έδαφος από χούμο, στο οποίο τα πρώτα φυτά, οι λειχήνες, πρόγονοι των γιγαντιαίων δασών και των μεγαλόπρεπων κιτρόδεντρων της Δύσης, πρωτοεδραίωσαν την ύπαρξή τους.

Υπάρχουν περισσότερα σε είδη και αριθμό μικροσκοπικά ζωάκια κρυμμένα στα ρηχά και τα βαθιά ενός εκταρίου γης από όσα περπάτησαν ποτέ στην επιφάνεια του. Ένα και μόνο μικρόβιο, που ωριμάζει και διαιρείται σε λιγότερο από μισή ώρα, μπορεί σε διάστημα μίας μόνο μέρας να πολλαπλασιαστεί σε 300 εκατομμύρια ακόμα.
Η υπεροψία που δείχνουμε σε αυτούς τους μικροοργανισμούς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ειρωνική, αν όχι τραγική, αφού το ανθρώπινο σώμα μπορεί να είναι απευθείας απόγονος του πρώτου μονοκύτταρου βακτηριδίου που κατοίκησε στον πλανήτη γη εδώ και τριάμισι δισεκατομμύρια χρόνια. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από τετράκις εκατομμύρια ζωικών κυττάρων και εκατό τετράκις εκατομμύρια βακτηριακών κυττάρων. Ο πεπτικός σωλήνας είναι γεμάτος από ζωτικά μικρόβια, υπεύθυνα για την πέψη της τροφής. Κάθε ίντσα επιδερμίδας είναι γεμάτη από δισεκατομμύρια φιλικά αλλά αόρατα πλάσματα. Αν και τα σκοτώνουμε τελετουργικά με το σαπούνι, όταν τα αφήνουμε στην ησυχία τους, καθαρίζουν το δέρμα εξίσου καλά με οποιοδήποτε προιόν.
Σαν αυθεντίες στη χημεία, τα βακτήρια μεταμόρφωσαν τον πλανήτη από σεληνιακό έδαφος γεμάτο κρατήρες και ηφαιστειώδη πετρώματα στη γόνιμη σφαίρα που ξέρουμε. Μέσα στο έδαφος, τα βακτήρια εξασφαλίζουν τη γονιμότητα, ανακυκλώνοντας τα στοιχεία μέσα από το χημικό εργαστήριο που είναι το ίδιο τους το σώμα και προσφέροντάς τα στα φυτά. Δεν είναι μόνο το νιτρογόνο άζωτο και ο άνθρακας που χρειάζονται τη βοήθεια των μικροβίων πριν μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από τα φυτά. Όπως το άζωτο μετατρέπεται σε νιτρικό άλας, ο φώσφορος σε φωσφορικό, το θειάφι σε θειικό, έτσι γίνεται και με όλα τα άλλα στοιχεία, χάρη στα μικρόβια. Χωρίς την ικανότητα των βακτηρίων να παίρνουν το άζωτο κατευθείαν από την ατμόσφαιρα, όλες οι μορφές ζωής πάνω στη γη θα είχαν εκλείψει εδώ και πολύ καιρό από έλλειψη αζώτου.
Τα περισσότερα μικρόβια τρέφονται με οργανικά μείγματα, αποσυνθέτοντας οργανικά μόρια στο έδαφος που απόθεσαν φυτικοί και ζωικοί ιστοί και ανακυκλώνοντας νεκρά κύτταρα σε ορυκτές ουσίες, σε μια διάλυση που μπορεί εύκολα να επαναφομοιωθεί, πρώτα από τα φυτά και στη συνέχεια από όλη την ιεραρχία της ζωής. Επειδή δεν είναι πλήρης η οξείδωση των φυτικών ιστών, η λιγνίνη, οι ταννίνες, οι κηροί και οι ασφαλτούχοι σχιστόλιθοι σχηματίζουν ένα χούμο ο οποίος αποσυντίθεται πιο αργά, προσφέροντας στο έδαφος την υδροφιλία του, την κολλοειδή δομή του και την αντίσταση του στη διάβρωση.
Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η φωτοσύνθεση πρωτόλαβε χώρα όχι στα φυτά αλλά στα βακτήρια. “Θα πρέπει να έχουμε πολλές αμφιβολίες για το αν υπάρχουν πολλά άλλα ζώα που έχουν παίξει τόσο σημαντικό ρόλο στην ιστορία του κόσμου όσο αυτά τα ασήμαντης μορφής πλάσματα” έγραψε ο Κάρολος Δαρβίνος. Ολόκληρος ο φυτόκοσμος της Αγγλίας, συμπέρανε ο Δαρβίνος, πέρασε και θα ξαναπεράσει πολλές φορές ακόμα μέσα από τους πεπτικούς σωλήνες των σκουληκιών.
Υγιή συνήθως και μακρόβια, τα σκουλήκια αποδιώχνονται, αν δεν σκοτωθούν αμέσως, από πολλά ζιζανιοκτόνα και τα περισσότερα χημικά λιπάσματα. Το θειικό άλας του χαλκού μπορεί να μειώσει δραστικά των πληθυσμό των σκουληκιών και οποιοδήποτε αζωτούχο λίπασμα μπορεί να τα εξοντώσει όλα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Όλες σχεδόν οι εμπορικές μάρκες περιέχουν υψηλές δόσεις αμμωνίας, που καταστρέφει τα σκουλήκια δημιουργώντας ένα αφόρητα οξειδωμένο έδαφος.
“Μυστικά του Εδάφους”, Πήτερ Τόμπκινς & Κρίστοφερ Μπερντ, Εκδόσεις Χατζηνικολή


 Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το blog έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε εναλλακτικό θεραπευτή

Ενδιαφέροντα site

Εμφάνιση περισσότερων
Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το blog έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε εναλλακτικό θεραπευτή
Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας - See more at: http://master-lista.blogspot.gr/2014/11/blog-post_65.html#sthash.b5jA09ws.dpuf