Τα βότανα και οι τρόποι που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε






  
γράφει η Στέλλα Κουρή

Η φύση φροντίζει για όλα τα πλάσματα της και όλοι μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας με τον πιο φυσικό τρόπο.

Κάτι λοιπόν που θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι είναι ο σωστός τρόπος, τόπος και χρόνος που πρέπει να μαζευτούν τα βότανα, είτε προορίζονται για αφέψημα, είτε για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Το πιο καθαρό μέρος για την συλλογή τους είναι το βουνό, τώρα αν δεν είναι εύκολο να πάτε μπορείτε να μαζέψετε βότανα από σημεία που δεν έχουν πατηθεί και υπάρχει πιο καθαρή ατμόσφαιρα. Φροντίστε να κόβετε μόνο τα υγιή καθαρά φυτά χωρίς παράσιτα. Διαλέξτε της ημέρες που έχει ήλιο και δεν έχει υγρασία. Δώστε σημασία στον τρόπο που κόβετε τα φυτά, η φύση θέλει σεβασμό όπως και όλα τα στοιχεία που ζουν πάνω της.

Συνήθως τα καλύτερα βότανα είναι τα  φρεσκοκομμένα τα οποία τα συλλέγουμε νωρίς την άνοιξη ( πολλές φορές όμως και από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και τον Νοέμβριο). Βέβαια κάποια μπορούμε να τα βρούμε και το χειμώνα αλλά συνήθως είναι προτιμότερο να διατηρούμε μια ποσότητα από αποξηραμένα βότανα.

Το καλύτερο είναι όταν τα κόβετε να φροντίζετε να τα αποξηράνετε γρήγορα στη σκιά ή σε κάποιο ζεστό δωμάτιο. Ο τρόπος που μπορείτε να τα αποξεράνετε είναι όταν τα απλώνετε πάνω σε ύφασμα ή σε ένα λευκό χαρτί. Δεν χρειάζεται να πλύνετε τα βότανα πριν τα αποξηράνετε (απο την στιγμή που έχουν μαζευτεί από καθαρό μέρος όπως το βουνό).
 
Οι τρόποι που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε είναι αρκετοί. Ο πιο διαδεδομένος είναι το αφέψημα. Είναι το πιο απλό αλλά αρκετά σημαντικό. Πρέπει να δίνετε σημασία στον τρόπο τον οποίο το φτιάχνετε. Συνήθως πολλοί τα βράζουν με αποτέλεσμα να χάνουν τις περισσότερες ιδιότητες τους. Η καλύτερη συμβουλή πάνω σε αυτό είναι να αφήνετε το νερό να πάρει μια βράση, να ρίξετε το βότανο για πολύ λίγο και το αφέψημα να είναι ελαφρύ.


Ο επόμενος τρόπος χρήσης των βοτάνων είναι φτιάχνοντας τα βάμμα. Τα βάμματα είναι και αυτά εκχυλίσματα στα οποία αντί για νερό χρησιμοποιούμε αποστάγματα δημητριακών ή φρούτων, περιεκτικότητας σε οινόπνευμα 38 έως 40 βαθμών. 
Η διαδικασία είναι η εξής:
Γεμίστε αραιά  ένα μπουκάλι ή ένα άλλο αεροστεγές βάζο με τα κατάλληλα βότανα και καλύψτε τα με αγνό τσίπουρο ( ή βότκα ή άλλο καθαρό αποστάγματα δημητριακών ή φρούτων). Σφραγίστε το καλά και αφήστε το σε ένα ζεστό μέρος (20ο C) για δεκατέσσερις ημέρες ή και περισσότερο. Φροντίστε να το ανακινείτε συχνά. Κατόπιν στραγγίξτε και στρίψτε καλά τα βότανα.
Τα βάμματα μπορούν να να λαμβάνονται είτε εσωτερικά σαν σταγόνες αραιωμένες σε τσάι βοτάνων, είτε να εφαρμόζονται εξωτερικά σε εντριβές ή  κομπρέσες.

Ένας άλλος τρόπος για την χρήση των βοτάνων είναι να τα προσθέσεις στο μπάνιο. Φυσικά μην τα πετάξετε όπως είναι μέσα στην μπανιέρα (δεν θα είναι και τόσο ωφέλιμο)! Σε αυτήν την περίπτωση χρειαζόσαστε έναν κουβά με φρέσκα βότανα ή 200γρ. αποξηραμένα. Τα μουλιάζετε από το βράδυ σε κρύο νερό και το επόμενο πρωί τα ζεσταίνετε, τα στραγγίζετε και απλά ρίχνετε το υγρό μέσα στην μπανιέρα σας. Μπορείτε να συμπληρώσετε νερό έτσι ώστε να γεμίσει η μπανιέρα σας. Καλό θα είναι να κάτσετε περίπου 20 λεπτά και μετά να απλά να τυλιχτείτε με το μπουρνούζι σας και να ξαπλώσετε.  
Μια άλλη χρησιμότητα που έχουν τα βότανα είναι κάνοντάς τα αλοιφή και λάδι.
Ο τρόπος που μπορούμε να φτιάξουμε την αλοιφή είναι ο εξής: Ζεσταίνουμε 500γρ. ζωικού λίπους     (στην θερμοκρασία που τηγανίζουμε). Ψιλοκόβουμε 4 χούφτες βότανα. Προσθέτουμε τα βότανα στο λίπος και τα ανακατεύουμε αφήνοντας τα να τσιγαριστούν λίγο ακόμα. Δεν τα κρατάμε πολύ ώρα και αφού τα τραβήξουμε από την φωτιά τα σκεπάζουμε και περιμένουμε να κρυώσουν. Την επόμενη ημέρα  ζεσταίνουμε το μείγμα ελαφρά και το φιλτράρουμε  με ένα ύφασμα. Τοποθετήστε την αλοιφή όσο είναι ζεστή σε γυάλινα ή πήλινα μπολάκια.
Για να φτιάξουμε ένα λάδι από βότανα γεμίζουμε ένα μπουκάλι με άνθη και βότανα (δίνοντας τους χώρο), βάζουμε ελαιόλαδο που παραλαμβάνεται από την έκθλιψη της ελιάς μέχρι να πάει δύο δάχτυλα παραπάνω από τα βότανα. Το αφήνουμε στον ήλιο ή στην ζέστη για 14 ημέρες.

Φυσικά μπορείτε να βάλετε τα βότανα στην καθημερινότητα σας και στην κουζίνα σας. Τέλος, μην ξεχνάτε ποτέ ότι πρέπει να συμβουλευόσαστε κάποιον ειδικό που να γνωρίζει για τα βότανα ώστε να μπορεί να σας καθοδηγήσει, αν μάλιστα η χρήση τους προορίζεται για σοβαρές περιπτώσεις να συμβουλευόσαστε απαραιτήτως τον γιατρό σας.

Πηγή: Η υγεία από το φαρμακείο του Θεού

Ενδιαφέροντα site

Εμφάνιση περισσότερων
Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το blog έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε εναλλακτικό θεραπευτή
Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας - See more at: http://master-lista.blogspot.gr/2014/11/blog-post_65.html#sthash.b5jA09ws.dpuf