Η Καλέντουλα από το άφθονο φαρμακείο της φύσης



                                                                                                                        γράφει η Στέλλα Κουρή



H Καλέντουλα, ένα πολύ χρήσιμο φάρμακο πρώτων βοηθειών
 
Ξέρετε πόσες ασθένειες γλυτώνετε με τα βότανα της ελληνικής φύσης. Η Ελλάδα είναι τόσο πλούσια σε βότανα που εμείς το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε. Κάθε βότανο έχει τόσες θεραπευτικές ιδιότητες τις οποίες, εάν τις γνωρίζαμε, η υγεία μας θα ήταν πιο ισορροπημένη. Σε προηγούμενο άρθρο μου σας μίλησα για το πώς θα συλλέξετε και πως θα χρησιμοποιήσετε τα βότανα. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αναλύσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το καθένα από αυτά ξεκινώντας με την Καλέντουλα που είναι ένα πολύ χρήσιμο φάρμακο πρώτων βοηθειών. Ταιριάζει πολύ με την Άρνικα την οποία θα την αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.
Στην Αγγλία η Καλέντουλα έχει την ονομασία Marygolds από το όνομα Mary (Μαρία) της μητέρας του Ιησού ενώ στην Ελλάδα έχει και άλλες ονομασίες όπως πετεινόχορτο, νεκρολούλουδο, μοσκαρδίνη και αδράχτι της γριάς. Είναι ένα μονοετές θαμνώδες ανθεκτικό φυτό που φθάνει το ύψος των 60 εκ. Φυτρώνει εύκολα και ευδοκιμεί σε φτωχά εδάφη με αντίξοες συνθήκες. Η περισυλλογή του συγκεκριμένου φυτού πρέπει να γίνεται, όταν ο ήλιος βρίσκετε στο υψηλότερο σημείο του ουρανού επειδή εκείνη την ώρα οι θεραπευτικές ιδιότητες της Καλέντουλας βρίσκονται στο ζενίθ τους. Η Καλέντουλα έχει θεωρηθεί φυτό με μαγικές δυνάμεις, που επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν νεράιδες και βοηθάει τις γυναίκες να επιλέξουν τον κατάλληλο σύντροφο. Καλύτερα όμως να αναλύσουμε τις θεραπευτικές της ιδιότητες.
Η Καλέντουλα είναι ένα φυτό για όσους το γνωρίζουν, το οποίο δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι τους καθώς οι ιδιότητες της την κατατάσσουν στα φυτά τα οποία είναι κατά του καρκίνου και των καρκινοειδών όγκων. Η μητέρα φύση φρόντισε να υπάρχει στους αγρούς και να μας το προσφέρει σε αφθονία. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες της Καλέντουλας αλλά η θεραπευτική τους αξία είναι ίδια. Είναι ένα φυτό που έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κοψίματα και  καψίματα. Σε περιπτώσεις φλεβίτιδας, κιρσωδών έλκων, κρυοπαγημάτων και εγκαυμάτων, η αλοιφή φέρνει μεγάλη ανακούφιση. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της Καλέντουλας είναι ότι καθαρίζει το αίμα, επισπεύδει την επούλωση των πληγών και λειαίνει τις ανωμαλίες του δέρματος. Πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι η Καλέντουλα είναι ένα σημαντικό φάρμακο σε περιπτώσεις μη εγχειρήσιμου καρκίνου.
Μια άλλη σημαντική χρήση της που δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε είναι για τα δερματικά προβλήματα και για την περιποίηση εσωτερικών και εξωτερικών μυκητιακών μολύνσεων. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε πλύσεις με μια γεμάτη κουταλιά της σούπας βότανο και ½ λίτρο νερό.
Εκτός από την αλοιφή έχει και άλλους τρόπους χρήσης. Ο ένας τρόπος είναι το βάμμα και φυσικά ένας άλλος το αφέψημα (υπάρχουν και άλλοι τρόποι που δεν είναι τόσο διαδεδομένοι). Το βάμμα χρησιμεύει σε πληγές, σε μώλωπες, σε μελανιές, σε στραμπουλήγματα, σε έλκη, στις πανάδες των ηλικιωμένων και σε πρηξίματα.
Η χρήση της Καλέντουλας σαν αφέψημα ενδείκνυται για γαστρικές διαταραχές, για σπασμούς στομάχου, έλκος καθώς και για φλεγμονές του παχύ εντέρου. Το τσάι όμως δεν πρέπει να το γλυκάνετε.
Ένα φυτό μόνο και καλύπτει τόσο μεγάλο φάσμα ασθενειών! Ακόμα και αυτά που σας γράφω είναι λίγα μπροστά στην θεραπευτική της δράση. Με όποιο τρόπο και να την χρησιμοποιήσετε, η Καλέντουλα θα κάνει την δουλειά της.
Ο φαρμακοποιός σας θα μπορεί να σας φτιάξει μια κρέμα ή ένα βάμμα Καλέντουλας επειδή όμως σκέφτηκα ότι πολλές θα προτιμήσετε να την φτιάξετε μόνη, βρήκα μια συνταγή που θα σας φανεί χρήσιμη και είναι δοκιμασμένη.
Ψιλοκόβετε τέσσερις γεμάτες χούφτες Καλέντουλα (όλα τα μέρη του φυτού). Ζεσταίνετε 500γρ. ζωικού λίπους και προσθέτετε το κομμένο βότανο (μπορείτε να αλλάξετε το ζωικό λίπος με καλό φυτικό λίπος). Το ανακατεύετε και το αποσύρετε από την φωτιά, το σκεπάζετε και το αφήνετε για μια μέρα. Την επόμενη ημέρα ζεσταίνετε το μείγμα και το φιλτράρετε με ένα κομμάτι λινό ύφασμα (αν θέλετε να γίνει πιο απαλό προσθέστε λίγο λάδι) και το τοποθετείτε σε δοχεία που τα έχετε καθαρίσει και ετοιμάσει. Καλή επιτυχία με πολλά και θεραπευτικά αποτελέσματα!
Πηγή: Η υγεία από το φαρμακείο του Θεού

Ενδιαφέροντα site

Εμφάνιση περισσότερων
Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το blog έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε εναλλακτικό θεραπευτή
Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας - See more at: http://master-lista.blogspot.gr/2014/11/blog-post_65.html#sthash.b5jA09ws.dpuf